Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jako první ze seriálu restaurací, který bude dvojtýdenní, bych Vám rád představil restauraci
Na Farkáně. Poprvé jsem tam byl asi před čtyřmy roky. V tu dobu se tam konali zvěřinové
hody.Bylo to úžasné a jídlo bylo výborné, ne žádná zdobeníčka , ale bez chyby. Restaurace
se nachází na Praze 5 blízko bývalé waltrovky.Můžete se sem dostat, buď autobusem 137
ze zastávky Na Knížecí až po zastávku Farkáň, nebo autem. Než sem pojedete, zvláště
v neděli se ujistěte, že nemají rezervace, je to žádaná restaurace. Její ceny patří do kategorie
středně luxusních restaurací ( 90-250 za hlavní jídlo).Pro lepší představu podívat na stránky
http://www.restauranty.cz/

Druhou restaurací je ,,Staroplzenecká restaurace Bohemia Sekt" v obci Starý plzenec
u města Plzeň. Byl jsem tam , když jsem se vracel ze zámku Kozel. Obsluha je bezvadná
a hlavně milá, pohodová. Nejlepší je, že za jídlo v této restauraci byste v praze dostali daleko
vyšší účet. Nevýhodou pro mne je , že z Prahy je to kus cesty.
http://www.staroplzenecka-restaurace.com/


Jednou v létě jsme se domluvili, že pojedeme na výlet,rozhodování bylo však už okolo oběda,
ale na večer byla hlášena bouřka. Tak jsme se domluvili, že se najíme po cestě. Jeli jsme
po dálnici na Plzeň a zakotvili v Berouně, na hlavním náměstí. Na rohu jsme si
bez rozmýšlení vybrali první restauraci, restauraci ,,Alena". Mile nás to tam překvapilo,
porce byly obrovské a účet neletěl do výše. Popravdě řečeno ceny za hlavní jídlo se tam
pohybují od 50kč do 130kč, kromě bifteků. Já měl smažený kuřecí řízek s nivou, velké
a vynikající. Možná bychom  se tam zdrželi i na dezert, kdyby brácha nerozlil pití.
Adresa restaurace www.restaurace-alena.cz/index.php?podnik=restal

 


Po dlouhé době zase píši o nějaké restauraci. Právě, že to není nějaká, ale velmi dobrá.
Takových, co vás doopravdy zaujmou a vy se k nim rádi vracíte, je málo. O této restauraci
nevím, jak, se jmenovala. Vlastně to nebyla restaurace, ale pekařství. Zrovna pršelo,
takže název nehrál roli, když jsme tam s kamarádem přišli. Bylo tam teplo a jediný,
kdo tam kromě nás byl,byli nějaké holky, kterých jsme si vyjímečně nevšímali.
Četli jsme si časopis a pojídali dobroty právě upečené. Pooistředí bylo skutečně  útulné
a dobré. Když přestalo pršet, vydali jsme se k nedaleké písecké radnici, kde jsme strávili
celé odpoledne. Je tam obrovské muzeum a my ho neprošli celé za celé odpoledne!!!
Řekli jsme si, že se tam někdy vrátíme zkouknout to celé, samozřejmě s návštěvou
onoho výborného pekařství.



Občas tam zajdu, mají tam snad nejlepší pizzu v Praze. No ano, ještě jsem neoznámil,
co je to za restauraci a kde je. Takže její název zní Mediterane, což v překladu
znamená středomoří, nachází se na novém smíchově u vchodu do kina. Její okolní prostředí
není moc harmonické s tím, co nás čeká v restauraci - vnitřek restaurace vypadá jako
na  malém italském náměstíčku. Navštěvuji především kvůli  pizze, ceny hlavního jídla
se pohybují od 100Kč až po 150Kč, což v pizerii v centru není tak špatné. Doporučil
bych zejména více simple varianty - margharita a quatro formaggi, kdy vynikne kvalita.
Je to ideální restaurace pro rande... Zde je webová adresa www.pizzeriemediterane.cz

K roku 2022 restaurace zanikla a nahradil ji jiný koncept.

 

Docela často jezdím do Liberce a vskutku i tam jsem si oblíbil jednu restauraci.
Je blízko mateřské školy a tenisových kurtů. Jmenuje se U Košků a patří mezi levnější.
Nicméně kvalita je dobrá a je tu tradiční česká kuchyně.. Restaurace je v ulici Vrchlického.


Při jméně Jirásek nás napadneí: Psohlavci, Staré pověsti české, F:L: Věk. Je to již déle,
co jsem tam byl. Myslím tím Jiráskovu chatu, leží nad městem Náchod. Nejlepší je vydat
se pěšky, kdy jdete ve šlépějích slavného čecha Jiráska, který tudy opravdu šel a chatu založil
odměnou za výšlap/ procházku Vám bude nejen je rozhledna, která Vás uchvátí svým pohledem
a rozhlédnutím do kraje, ale také také chutnéé jídlo na této chatě. Připadáte si jako na Olympu
- ve výšce a s ambrózií. Z menu jsem vybral kuřecí steak s bylinkovým máslem a bramborem.

www.jiraskovachata.cz

 

Dlouho jsem tu nemohl psát, leč dnes opět zmiňuji další čarokrásný podnik, je jím kavárna
Cafe Indigo a objevili jmse ji při návštěvě Klementina. Tato výtečná kavárna v prostorách
bývalé jednoty či samoobsluhy leží v Plátnéřské ulici  I když je místnost dokonalý hranol,
připadáte si tu útulně. Je to jedna z mála kaváren, kde se vyžijí knihomolové, úžasně dobře
se tu čte. Asi největší výtkou by byly záchody, které jsou slušné, ale ne moc udržované.


 

V Rakousku jsem náhodou zabrousil do takové velice stylové hospůdky. Dýcha tam na Vás
trochu Ameriky a je to velice příjemné, že se dokázaly odprostit od rakouského stylu.
Pokud vezmem v úvahu ceny jídla s porovnáním cen v čr, jsou tam ceny vysoké, naproti
tomu v kontextu Rakouska jsou ceny nízké. Z menu mne zaujaly a chutnaly Wings and Wedges
- grilovaná křídla s opečeným bramborema omáčkami česnekovou a mexickou.
Ještě jedno plus má tato hospoda, že hrnky na čaj jsou opravdu pořádné. jméno  této restaurace
je Kraftsoff bar. Tato pub je blízko tunelu ve městě St. Wolfgang u Wolfgangsee u Salzburgu.

 


 

Nemůžu chodit do restaurací tak často, abych z nich mohl vybírat mnoho skvělých restaurací.
Nicméně mne jedna restaurace nadchla, je to opět pražská restaurace. Tato restaurace 
se nachází v  OC nový smíchov a zabrousil jsem do ní, když jsem si byl v Bontonlandu kupovat cd.
Jméno restaurace zní Sbarro. Je to něco mezi klasickou  restaurací a rychlím občerstvením, 
kdy kvalita jídla odpovídá téměř klasickému podniku, ale forma je saltá baru. Měl jsem ravioli
plněné masem s žampiony a cibulkou,  květák a kuře s perfektní omáčkou. Nebyla ani moc sladká
ani moc pálivá a nebyla kyselá ani moc kořeněná, kdybych měl víc peněz u sebe, koupil bych si to
kuře ještě jednou. Ano, určitě Vás zajímá cena jídla. Ta je podle toho jaký máte hlad,
kousek pizzy je za 44-75Kč, a 100g jídla z teplého a studeného bufetu je za 33Kč.  Interériér,
dáli se totak nazvat, nebyl úplně doažený restauraci. Ke kvalitě jídla by to patřilo.


 

Nedávno jsem se byl podívat na terasách, rozuměje Terasy na Barrandově. Jelikož mne zakrátko
přepadl hlad, toužil jsem najít nějakou hospodu či restauraci, kde bych se mohl najíst. Avšak většina
podniků v okolí za moc nestála a tak jsem se vydal přes Hlubočepy domů. A v Hlubočepech jsem
potkal, v zákrutu úzké silničky osamocený podnik, na domě byl nápis U Škopů. Interiér byl malý
a tak jsem využil zahrádky. Snědl jsem toho dost: tresčí játra, vepřové maso s nivou v rokforové
omáčce (kvůli omáčce bych si to dal ještě jednou) a malinovku (bohužel levnou, sladkou variantu).
Ani se mi nechce věřit, že jsem zaplatil pouze 160Kč. Zvláště dobré zastavení to je, když se vracíte
z procházky z nedalekého Prokopského údolí.  www.uskopu.cz


 

Před dvanácti lety jsem byl v Liberci na náměstí v restauraci U radnice. Dnes jsem uskutečnil
comeback. Pravda změnila se za těch dvanáct let, interiér je v moderním, funkcionalistickém
stylu, na náměstí mají velkou zahrádku se zástěnou proti slunci. Tato restaurace nepatří
k nejlevnějším, což mi už v tom vedru vyrazilo pot na čele, icméně v centru jakéhokoliv města
jsou restaurace drahé. Z nabídky tohoto restaurantu mohu doporučit šťouchané brambory,
které jsou velmi vyvážené a chutné. Zajímavostí je, že jako oblohu dávájí ledový salát s rukolou.
To je velké plus.  www.restaurantradnice.cz

 

 


 

Dnes povím pár slov. Kdo se zajímáte o restaurace, jistě jste někdy navštívili stránku
  www.grandrestaurant.cz . Chci jen podotkonout, že oni hodnotí bez ohledu na cenu, 
hodnotí absolutní kvalitu. Já se snažím uvést restaurace, kde mají velmi chutné jídla
za menší ceny. když se podívate na jejichh stránky, tak průměrná útrata na osobu
v jejich restauracích je 1500Kč.  Každý ať si ale najde co se mu líbí. Dobrou chuť.

 

 

Takže teprve dnes zase píší o ,,nové" restauraci.  Je jí restaurace Dačický  v centru
Kutné hory. Přestože je restaurace v postranní uličce a mohla by se zdát nenápadnou,
byla vyhlášena jako nejlepší restaurace/hospoda roku 2009.  Zaujala mne taky tím,
že tu vaří, velice dobře a kvalitně, tradiční česká jídla, tedy žádná itálie a jiná cizina.
 Pivní nabídka je celkem široká, mají Plzeň, Gambrinus, Primátor, Budvar a samozřejmě
Dačický, místní zlatomok.  Vzhledem ke stylu restaurace je široká nabídka vín
samozřejmostí. Mne osobně překvapila nabídka čajů, nejenže mají úžasných 12 druhů
čaje značky DILMAH, což je kvalita. Pravdou je, že cena jídla odpovídá kvalitě.
Rád bych doporučil za prvé pečenou kachnu se špekovým knedlíkem a červeným zelím -169Kč, 
za druhé kančí guláš s brusinkami a perníkovími knedlíky - 169Kč, a za třetí Ignis Innaturalis- 79Kč.
Pokud jste zvědaví, podívejte se na stránky www.dacicky.com .
Ovšem nejlepší volbou je návštěva této restaurace...              

 

Vím, že je trochu otrava, že většina zde zmíněných restaurací je v Praze. Snad se to v budoucnu
zlepší, rozšíří o mimopražské. Za Týnským chrámem se skrývá v jednom z dvorků Týnské ulice
skvělá restaurace, nese název Dhaba Beas a  má své obočky i jinde po Praze. Tato restaurace se specializuje
na vegetariánskou stravu. Pokud byste ale čekali blafy jako někde jinde, pak byte byli na velkém omylu.
Jedná se totiž. o indickou kuchyni a jako taková nemůže být nevýrazná. 100gramů jídla stojí 15,90 Kč
a je tu opravdu velký výběr ze kterého si můžete vybrat-nabrat kolik chcete na kovový tác. 
Může zejména doporučit nápoj Lessi, jehož výroba je obtížná, ale chutná báječně. I kdyby to mělo být
jen zpestření vašeho jídelníčku, pak tahle restaurace stojí za to.
www.beas-dhaba.cz

 

Jako je pravda, že díky škole a dalším svým povinnostem nemám tolik času na své radosti,
jako jsou například tyto stránky.  Také trochu odbývám stravování, ač jsem vyhledávačem
dobrého jídla a vína, proto jsem se rozhodl udělat si exkurzi do světa fast foodu a najít nějaký,
kde by vařili hodnotná a rozmanitá jídla. Nakonec se mi to podařilo při objevení ff CACTUS.
Zaměřuje se na mexickou a asijskou kuchyni. Lze se najíst do sta korun, s tím  že dostanete
pořádnou porci masa a zvolenou přílohu, ať už jde o nudle, rýži, pečené brambory či tortilu.
Tento fast food lze nalézt např. v Ostravě, Praze či v Plzni.

 

Moje dnešní povídání, kam zajít na dobré jídlo, Vás nezavede na konkrétní místo. Dost dobře
pochybuji, že řetězec těchto restaurací, nesoucí jméno Carlluccio´s, vůbec v Čr je. Předností
těchto restaurací je svěží prostředí a maximální čistota, aniž byste ztratili pocit dobře chráněného
místa. Restaurace jsou vždy velmi prosvětleny, přírodním světlem - sluncem. Specializují se
na italskou kuchyni. Potěší Vás zejména domácí těstoviny, avšak houbová polévka, zde podávaná
je také výtečná, neboť v ní není ani kapka smetany zato kusy voňavých hub. Dalším lákadlem těchto
restaurací je obchůdek s těmi nejrozmanitějším voňavými středomořskými lahůdkami,
včetně velkého fondánu. www.carluccios.com

 

Není toliko restaurací, kolik bych navštívil a nad to mne málokterá zaujme. Když už se tak stane,
mám ověřeno, že lepší je tam jít několikráte a teprve potom ji doporučovat dále. Po dlouhé
době tu máme další restarant a překvapivě není v Praze (ne já opravdu nejsem Pragocentrik).
Název podniku zní CATTANI a nachází se jak v Josefovské tak ve Veveří (v Brně). Osobně jsem
byl zatím ve Veveří, architektura a atmosféra je takový bauhaus, což docela dobře koresponduje
se studentským obyvatelstvem ulice. Vtip této restaurace spočívá v nabídce 10 druhů skutečně
domácích  těstovin, které si lze dát s některou z šesti rovněž domácích omáček. Mimo to mají
v nabídce denní speciality. Jedinou nemilostí mi byl posyp na těstovinách , klasickým sýrem
(snad edaim či něco podobného), paradoxem je že v nabídce pochutin mají Grand Moravia,
který by se k posypu hodil více. Na tomto podniku nejvíce oceňuji stálost jeho kvality a to,
že se nesnaží si hrát na superestauraci, ale nabízí příjemnou atmosféru doplněnou skvělou
chutí domácích těstovin. http://www.cattani.cz/ 

 

Nové Strašecí je město královského původu, které leží nad severním okrajem křivoklátksých lesů,
Je to již čas, co men sem dotáhly povinnosti. Od té doby navštěvuji jej za účelem rekreačním.
Teprve posledně objevill se zajímavý podnik Kaffka, řekněme spíše kavárna. Ač toto také zcela
nevystihuje podstatu místa úplně. Představte si stavení sto let zpátky, které prošlo renovací,
kdy kolo stěn jsou lavice, strop je tvořen nově ošetřenými rámy  V tomto archaickém prostředí
na provinčním (tímto se omlouvám ) městěčku však servírují kávu za níž by se nemuseli stydět
přední podniky kavárenské scény. Leč tady je atmosféra příjemně hřejivá.  Doporučil bych ochutnat
i domácí jablkový koláč, který jsem byl " donucen" :-D si přidat. Kaffka

 

Po dlohé předlouhé době přidávám nový podník. Je to i z toho důvodu, že  dnes je již velké
množství podniků na vysoké úrovni. Tak tedy nový objev se nazývá SoupKa, toho času
v Denisově 310  města Olomouce. Vchod je nenápadný, kdy musíte projít ku dvorku ,
kde je umístěna "zahrádka". Prostor samotné restaurace, je kombinací na hrubo malovaných
cihel, doplněných o množství zeleně. Každý den jsou k dispozici 4 polévky, kdy je možné dát
si malou či velkou verzi. Na celý týden je pak nabídka pěti jídel. Osobně jsem zvolil
konfitovaný losos, s basmati kokosovou rýží a mangovo avokádová salsa. Jídlo mnoha chutí,
ale harmonické v celku. Nejen pro město Olomouce vyjímečný podnik - SoupKa

 

Dnešní zmínka restaurace, jež si to zaslouží nás zavede do Pražské čtvrti Podolí. V blízkosti
obdivuhodné Podolské vodárny se nachází při břehu řeky Vltavy. Poměrně nová stavba,
ne nepodobná obkladům interiérů jachet. Po chůzi schodištěm dolů se dostáváme do prostor
přímo sousedícím s Marrinou, kde je podnik s familiérním názvem Podolka umístěn. Předností
prostor je právě vzdušná a prostorná terasa, která nabízí pohled do ramen řeky Vltavy a mírný
vánek ve tváři. Pro případ horšího počasí lse lze usadit ve vnitřní části, jež zachovává určitou
vzdušnost i útulnost, lehce v námořním motivu.  Malým mínusem je oblsuha v této restauraci,
ne vyloženě nepříjmená, ale nei v e svém počtu nejsou sehraní (dokonale),  za předpokladu
zlepšení bych si jídloa návštěvu vychutnal více.  Jídlení lístek je zaměřen na čerstvé suroviny
a mnoho z jídel bude vyhovovat vegetariánům.  Za mne překvapily cuketové těstoviny
s restovaným hovězím , grilovanou zeleniou, chilli, avokádem, rukolou a kešu ořechy.
Ze zajímavějších jídel tu je také avokádový burger, a cizokrajné gazpacho.
Tomu, kdo nechce zkoušet novinky, doporučuji objednat si některou grilovaných ryb,
například český pstroužek, s batáty.  Celkově sympatickým je netradiční pojetí lístku,
který je hodně odlehčený a ladí tak s prostředím, v kterém restaurace je, ceny jsou úměrné kvalitě.
Ropzhodně doporučuji k návštěvě, zvlášť za letních dní.